Zomer Avond Competitie 2024

Op dinsdag 2 april start de ZomerAvondCompetitie (ZAC) 2024. De ZAC is toegankelijk voor zowel renners van RTC De Stofwolk, renners van andere verenigingen als renners zonder vereniging. Voorwaarde is dat je in het bezit bent van een start- of een wedstrijdlicentie van de KNWU (dus basislicentie is niet genoeg) en een MyLaps transponder. De ZAC wordt georganiseerd voor renners die hun conditie op wedstrijdniveau willen brengen, te houden of voor renners om wedstrijd ervaring op te doen.

Graag stellen we jullie voor aan onze sponsoren die de competitie dit jaar weer mede mogelijk maken! Het prijzen geld wordt beschikbaar gesteld door Logi Conceps BV, de rugnummners worden gesponsored door St&S en de leiderstruien voor het algemeen- en sprintklassement door KCC Bikes & Clothing.
De truien geven een extra dimensie aan de competitie. De leiders rijden herkenbaar rond, worden in de gaten gehouden én moeten dus nog harder vechten om hun koppositie in stand te houden!

Na afloop van iedere wedstrijd zullen we de top 3 renners (Cat A en B) op de foto zetten en publiceren op onze Facebook. De daguitslagen voor zowel de wedstrijd (A en B), de tussensprint en individuele ronde tijden zijn meteen na de wedstrijd via de Stofwolk website beschikbaar. Daarnaast is via onze  website ook het algemeen klassement te vinden van zowel de A en B categorie, sprint en de snelste ronde van het jaar. Opmerkingen over de uitslag kunnen gemaild worden naar zac@stofwolk.nl
Na afloop van de wedstrijd nemen we de truien ook in, ze zullen dan voor de volgende wedstrijd fris gewassen klaar liggen.

Inschrijven
Zoals hierboven al beschreven is wordt er in meerdere categorieën gereden, naast de A en B categorie is er ook een C categorie. De C categorie is enkel bedoelt om ervaring op te doen in het peloton, verderop volgt hier meer informatie over.
Inschrijven is mogelijk voor KNWU start- en wedstrijdlicentie houders (nodig i.v.m. verzekering), basis licentie is dus niet genoeg.
Inschrijven voor de competitie kan tot 10 minuten voor de start van de wedstrijd, je krijg een vast rugnummer die aan het einde van het seizoen moet worden ingeleverd. De inschrijfkosten bedragen voor renners die geen lid zijn van RTC De Stofwolk €5,- (€35,- voor het hele seizoen) en €0 voor leden van RTC De Stofwolk. Voorinschrijven kan tot en met 28 juni via deze link.

Transponders (verplicht)
De jurering vindt plaats op basis van transponders. Als je geen transponder hebt dan kun je via http://www.mylaps.nl je eigen transponder huren (voor een geheel jaar of langer). Wil je eerst een paar keer een transponder uitproberen, dan is het mogelijk om een transponder bij de Stofwolk voor €2,- per wedstrijd huren (af te halen bij de inschrijving, met je licentie als borg). RTC De Stofwolk heeft 5 transponders beschikbaar. Renners zonder transponder kunnen niet deelnemen aan de wedstrijd.

Algemeen klassement
We rijden zoals gezegd in drie categorieën, de A- B- en de C-categorie. In de A-categorie starten Eliterenners, Amateurs, Sportklasse, Beloften en Junioren. In de B-categorie rijden renners met een startlicentie, Sportklasse, Nieuwelingen en Dames. Nieuwelingen mogen de keuze maken om in de B- of C- categorie te starten. In de C categorie rijden Meisjes categorie 6, Jongens categorie 7 (beide categorieën alleen voor RTC stofwolk leden) en Nieuwelingen. In de C-categorie wordt niet gestreden om een klassement of punten en is slechts bedoeld als trainingscategorie. In de A- en B- categorie zijn er elke wedstrijd klassementspunten te verdienen voor de eerste 10 renners. De nummer 1 krijgt 10,1 punten, de nummer 2 krijgt 9 punten, de nummer 3 krijgt 8 punten, enz. De leider in het klassement krijgt de leiderstrui om de schouders.

Sprint
Andere jaren was er een sprint competitie, dit jaar doen we nog wel een sprint en we doen dit om de week. In de even weken hebben we een sprint voor de A en in de oneven weken een sprint voor de B

In iedere wedstrijd wordt er dus voor een categorie een “sprint” gehouden, deze vindt circa halverwege koers plaats op aangeven van de jury. Iedereen in dezelfde ronde kan mee sprinten.

Tijdrijderscup
Door het toepassen van Mylaps is het niet alle veel makelijker de correcte uitslag te krijgen (Gelapped renners, verschillende categorieën), maar worden alle rondetijden ook nauwkeurig bijgehouden. Voor de renner met de snelste rondetijd van het jaar is er naast de eer, ook aan het eind van het seizoen een prijs.

Prijzen
Algemeen klassement per categorie, nr. 1 €50,00 , nr. 2 €40,00 , nr.3 € 30,00 , nr. 4 € 20,00 en nr. 5 €10,00
Tijdrijderscup €30,00
De prijzen worden na de laatste wedstrijd op 12 september.

Spelregels
Iedere deelnemer dient zich te houden aan de geldende regels en veiligheidsvoorschriften binnen de accommodatie zoals vermeld op de waarschuwingsborden op het terrein en in de kantine. Het gebruik en betreden van het wielerpark is geheel voor eigen risico. Zowel vereniging RTC De Stofwolk als de stichting RTC De Stofwolk is nimmer aansprakelijk voor geleden schade en letsel ten gevolge van activiteiten of / en bezoek op het wielerpark.
Er wordt op de dinsdagavond strikt om 19.05 uur gestart. Alle renners dienen dan ook om 19.05 uur opgesteld te staan bij start/finish. Het is op de dinsdagavond beslist niet toegestaan om voor 19.00 uur de wielerbaan te betreden, dit i.v.m. jeugdtrainingen.
Er staan 24 wedstrijden op de kalender, waarvan de beste 19 uitslagen meetellen voor het klassement. Renners wordt op deze wijze de mogelijkheid geboden een ZAC klassement te rijden en zich ook te focussen op het programma van de KNWU wedstrijden.
Er wordt gestreden in twee categorieën en deze sprinten apart om de winst. De B categorie start 30 seconden nadat de A categorie gestart is. De a en B categorie rijden evenveel ronden. De “nog te rijden ronden” worden vermeldt op het rondebord. Gedubbelde renners mogen niet deelnemen aan de eindsprint. Wanneer er in de A categorie een kopgroep is ontstaan rijden deze nog twee ronden extra (dit is om het peleton de gelegenheid te geven om af te sprinten), dit wordt door de jury aangegeven. Na de finish van de B- categorie, worden de renners uit de B- categorie geacht het peloton te verlaten (en als het veilig kan de baan te verlaten) en niet meer deel te nemen aan de laatste ronden van de A categorie. In het geval dat de kopgroep in de A categorie twee ronden extra rijden, mag het peleton (A-categorie) niet meer over start finish komen.
Deelname aan de wedstrijden is voor senioren (dames en heren) in alle wedstrijdklassen, Beloften, Nieuwelingen, Junioren, Jongens categorie 7 en Meisjes categorie 6. Wij willen iedereen erop attenderen dat wij de KNWU regels aanhouden, dat betekend bijvoorbeeld dat Junioren maximaal met een 52×14 mogen rijden en Nieuwelingen dus maximaal 52×16. Het is dus niet toegestaan om bijvoorbeeld als Nieuweling mee te doen in de A categorie en zeker niet met een zwaarder verzet.
De eerste deelnames voor renners en rensters van de Jongens categorie 7 en de Meisjes categorie 6 mogen alleen onder begeleiding of met toestemming van de trainers van RTC De Stofwolk. Nieuwe deelnemers kunnen dit bij de inschrijving aangeven en worden dan begeleid door Atse ten Brinke, Remko Startman, Maurice Schenk of Richard te Vaarwerk.
Bij vroegtijdig stoppen van de wedstrijd altijd afmelden bij de jury.
Afgelastingen van de wedstrijden i.v.m. weersomstandigheden worden uiterlijk 1 uur voor de wedstrijd vermeldt op Facebook en de site van RTC de Stofwolk (zie agenda).