Mountainbike

Een mountainbike, ook wel MTB of ATB genoemd, is een fiets gemaakt om offroad te rijden, op onverharde wegen of paden. Dit wordt mountainbiken genoemd.

Er zijn meerdere varianten van mountainbiken. O.a. de crosscountry (XC) en de marathon (XCM) zijn op dit moment erg populaire en snel groeiende disciplines.

XC is een (wedstrijd)vorm waarbij in een bepaald tijdsbestek zo veel mogelijk ronden moeten worden gereden over een uitgezet parcours. Parcours worden gekenmerkt door technische en uitdagende passages waarbij relatief weinig hoogtemeters in zitten in vergelijk tot marathons. In Nederland worden deze vaak kunstmatig aangelegd. Deze wedstrijden zijn ook in Nederland te rijden. De ervaren wedstrijdrijders wijken ook nog wel eens uit naar België en Duitsland.

 

 

XCM is een (wedstrijd)vorm die over een langere afstand gaat variërend van 50km (halve afstand) tot meer dan 100km met uitschieters tot wel 200km. De parcours zijn vaak een grote ronde waarbij veel hoogtemeters moeten worden afgelegd en wat relatief minder technisch (uitzondering daargelaten) Bij marathons is tijdwaarneming waardoor er een wedstrijdelement ontstaat, maar deze zijn ook zeker geschikt voor de geoefende toerrijders omdat er vaak genoeg tijd is om te finishen. Marathon zijn in opkomst in Nederland maar voor een beetje hoogtemeters zijn de Ardennen en het Sauerland leuke alternatieven die enigszins op een nog leuke reisafstand zijn. De meeste uitdagende en zwaarste marathon vinden wekelijks plaats in de Alpen. De marathons worden ook steeds meer in een etappewedstrijd gehouden zoals de Trans alp of de Alpen trophy.

 

Wil je meer informatie over mountainbiken bij RTC de Stofwolk mail dan naar mtb@stofwolk.nl